Kända svenska biografer

Att det finns gott om biografer i Sverige är ingen nyhet. Det är heller inte särskilt svårt att hitta en biograf när andan faller på och det är dags att gå på bio. De allra flesta har full koll på var i staden de kan se de nyaste premiärerna. Det är dock inte fullt lika många som känner till något om Sveriges mest kända biografer. Genom en enkel sökning på Google kan du hitta information om fantastiska biografer som både bjöd och bjuder på bioupplevelser utöver det vanliga. Läs mer här.

Vinterpalatset i Stockholm

1914 öppnades portarna för denna storslagna biograf byggd i en gammal gasverksklocka. Då hette biografen Auditorium eftersom den enorma kupolformade salen från början hade använts som en konsertsal. När verksamheten flyttades till en annan adress byggdes den enorma salen om och antalet sittplatser utökades till 1.952. Biosalongen saknar motstycke i modern tid med sin enorma duk och välvda form. När biografverksamheten upphörde på 1940-talet användes lokalen som danslokal tills Svensk Filmindustri moderniserade lokalen och drev den mellan 1958 och 1977 då lokalen revs till förmån för ett stort kontorshus.

Rigoletto i Stockholm

Rigoletto i Stockholm har en given plats på listan över kända svenska biografer med tanke på att den i nuläget är Sveriges allra största biograf med 756 sittplatser. Vid invigningen 1939 fanns det hela 1.201 sittplatser och 1953 blev biografen först i Sverige med att använda det nya bildformatet Cinemascope. Att antalet sittplatser och salonger blir färre med åren visar hur biografers popularitet kan stiga och sjunka. Det gäller med andra ord att hålla sig uppdaterad med såväl den senaste tekniken som det bästa utbudet för att locka besökare.

Scala i Ystad

Det viktigaste när det gäller kända biografer är inte alltid flest antal sittplatser eller den mest imponerande rymden och akustiken, utan det finns också andra unika exempel som biografteatern Scala i skånska Ystad. Biografen öppnades 1910, vilket gör den till den äldsta biografen i Sverige som fortfarande är i drift. Här kan besökare njuta av en originell bioupplevelse i oförändrade lokaler som ger upplevelsen ännu en dimension. Biografen har 130 platser och används i dagsläget inte bara för biovisning utan också som lokal för till exempel konferenser, konserter och teaterföreställningar av olika slag. Biografen är numera dessutom digitaliserad.