Fotografera kändisar och andra motiv

Att jobba som fotograf är ett jobb många drömmer om, men att lyckas försörja sig som fotograf är inte alltid det lättaste. Du får räkna med att det kommer ta lite tid innan du börjar få in tillräckligt med pengar. Dock kan du lyckas relativt snabbt om du har lite tur. När du jobbar som fotograf finns det dessutom flera vägar du kan välja mellan. Vilken typ av foton vill du fokusera på? Vill du gärna resa och fotografera naturen i olika länder eller vill du satsa på att jobba med kändisar? Detta är frågor du bör ha svar på redan från början för att lättare lista ut hur du ska nå ditt mål.

Förutom att du bör kunna hantera en kamera och allt som ingår i den kan det även vara bra att du har andra kunskaper. Många ”större” fotografer väljer att framkalla alla sina bilder själva. Detta innebär självklart mer jobb och du måste veta hur du går till väga för att framkalla bilder. Andra väljer däremot att ta hjälp av företag som kan framkalla bilder till ett bra pris.

Utbildning eller inte

Du som är yngre, eller åtminstone ska börja tänka på gymnasiet, kan välja om du vill börja fokusera på fotografering redan nu. Du kan egentligen börja vilken linje du vill, men estetiska programmet är ett bra alternativ. Välj då inriktning mot media om det finns. Annars kan du välja samhällsprogrammet och även där välja inriktning media, kommunikation och information. Om du väljer en annan inriktning eller inte ska gå gymnasiet finns det andra alternativ för utbildning. Det finns många skolor som erbjuder kurser i fotografi.

Men för att arbeta som fotograf är det inte krav på att du har en ”riktig” utbildning. Många välkända fotografer tog sig till toppen med hjälp av sin talang och inte utbildning.

Fotografera kändisar

Vill du fokusera på att jobba med kändisar finns det lite du bör tänka på. Om du skulle vilja fokusera på de stora filmstjärnorna som Angelina Jolie kan det bli svårt när du bor här i Sverige. Men inte omöjligt. Du kan självklart behöva flytta till USA och se om det finns något företag som letar efter en fotograf. Många företag arbetar nämligen med kändisar på olika sätt. Dock är det inte alltid lätt att ta sig dit. Du kanske måste börja lite längre ner och sedan jobba dig upp.

Jobba som frilansfotograf

Väljer du att jobba som frilans rekommenderas det att du börjar med att skaffa erfarenhet. Du bör även se till att du har bra utrustning som du klarar av att hantera. En bra portfolio är också väldigt viktigt att du har. Om du har möjlighet kan du även kontakta andra frilansfotografer och fråga om de har några tips på hur du ska komma igång. Ett sista tips är att du skapar en egen webbsida. Där kan du skriva ner all din information, skapa en onlineportfolio och så vidare. Sedan är det bara att börja sälja dina tjänster. Det finns hemsidor där du kan göra detta, men även genom att kontakta olika företag som letar efter en fotograf.

Världsberömda filmstjärnor